• Logowanie
  • Rejestracja
  • Pobierz e-book
  • Książka kulinarna
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Przepisy influencerów
    • Dania i przekąski
      Dania główneDomowe przetworyDania mączneJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizzePrzystawkiSałatki
      SosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupy
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Składniki
      OwoceWarzywaGrzybyMięsoRybyOwoce morzaJajkaNabiałMakaronKaszaRyż
      BakalieCzekolada
    • WEGE
      Dania wegańskieDania wegetariańskie
    • Diety
      Bez dodatku soli Bez laktozyDieta 1200 kaloriiDieta 1500 kaloriiDieta 2000 kaloriiDieta obniżająca cholesterol 1500 kcalDieta obniżająca cholesterol 2000 kcalZdrowe obiady
    • Okazje
      GrillHalloweenImprezaKarnawałPiknikSylwesterTłusty CzwartekUroczysta kolacjaWalentynkiWielkanocWigilia i Święta
    • Posiłek
      ŚniadaniePrzekąskiObiadKolacjaDania do pracy
    • Na skróty
      Prosty przepisPrzepisy FITSzybkie przepisyTanie daniaPrzepisy z 3 składnikówPrzepisy z 4 składnikówPrzepisy z 5 składnikówInstagram
    • Popularne
      Ulubione daniaUlubione ciastaOstatnio dodane
    • Kuchnie świata
      Kuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia Bliskiego WschoduKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia gruzińskaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia koreańska
      Kuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalnaKuchnia polska Kuchnia Północnej AfrykiKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Sposób przygotowania
      BlendowanieDuszenieGotowanieGotowanie na parzeGrillowaniePieczenieSmażenie
  • CO MASZ W LODÓWCE?
  • BlogBlog
    • Magazyn
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Społeczność
  • Newsletter
Mięsa i sosy ›Sałatki na Święta ›Ciasta i ciasteczka ›Sylwester ›
  • Przepisy.pl
  • Blog
  • Kiełki
Kiełki

Kiełki

Kiełki - choć małe i niepozorne, stanowią podstawę diety podczas przesilenia wiosennego. Ostatnie tygodnie zimy i początek wiosny to przełomowy moment dla naszego organizmu. To właśnie w tym czasie najczęściej dopada nas senność i osłabienie. Włączenie kiełków do codziennego jadłospisu pozwoli wzmocnić organizm dzięki zawartości witaminy C. Kiełki są smaczne, uniwersalne i zdrowe – czego chcieć więcej?

Z czym to się je?

Czy kiełki są zdrowe? Oczywiście! Ich spożywanie zaleca się każdemu.

Więcej

Czy wiesz, że?

Pomysł jedzenia kiełków przywędrował do Europy z Dalekiego Wschodu.

Więcej

Zainspiruj się!

Jak przygotować się na dobry dzień? Rozpocznijmy go od śniadania z kiełkami...

Więcej

Dla zdrowia!

Kiełki powinny znaleźć się w naszym jadłospisie nie tylko podczas przesilenia...

Więcej

Jak się za to zabrać?

Przygotowaliśmy krótką ściągę dla wszystkich szukających odpowiedzi na pytanie...

Więcej

Z czym to się je?

Czy kiełki są zdrowe? Oczywiście! Ich spożywanie zaleca się każdemu. Ważne jest, aby kiełki znalazły się w naszej codziennej diecie, a nie tylko od święta. Łatwo dostępne, proste w wyhodowaniu, a przede wszystkim zdrowe! Oto argumenty nie do podważenia. Najlepiej spożywać je na surowo, z wyjątkiem gatunków, które wymagają krótkiej obróbki termicznej. Do nich należą np. kiełki czerwonej fasoli. Urozmaicą każdą kanapkę, dodadzą jej nowego, niepowtarzalnego smaku. Świetnie komponują się także z jajkami. Kiełki podane z jajecznicą czy z omletem to pyszna i atrakcyjna propozycja na śniadanie. Zastąpią pietruszkę i szczypiorek. Stanowią estetyczną, a zarazem zdrową dekorację dania. Te o nieco ostrzejszym smaku, np. kiełki rzeżuchy, dobrze współgrają z wędlinami czy pasztetami, natomiast kiełki pochodzące z nasion strączkowych można wykorzystać jako dodatek do mięs oraz duszonych warzyw. Z kiełków można przygotować zupę i oczyszczające koktajle. Cieszą się także powodzeniem jako składnik sałatek. Nie wahajmy się - niech kiełki wykiełkują w naszym menu!

powrót do góry

Czy wiesz, że?

- Pomysł jedzenia kiełków przywędrował do Europy z Dalekiego Wschodu. Tradycja kiełkowania ziaren sięga 5000 lat wstecz.
- Proces kiełkowania podwaja, a czasem nawet potraja wartość odżywczą rośliny.
- Według chińskich podań kiełki zostały odkryte przez żeglarzy, którzy płynęli w górę rzeki w poszukiwaniu lądu. Kiedy wyczerpani i głodni szukali na pokładzie czegoś do zjedzenia, znaleźli kiełkującą pod wpływem wilgoci fasolę. Jak się później okazało, nie tylko im posmakowała, ale także zaspokoiła apetyt i dodała sił na dalszą wyprawę.
- Kiełki rzeżuchy, kozieradki, lucerny, jęczmienia, pszenicy, owsa, a nawet kiełki brokuła… na tym nie koniec! Na świecie do kiełkowania używa się około 20 roślin.

powrót do góry

Zainspiruj się!

Jak przygotować się na dobry dzień? Rozpocznijmy go od śniadania z kiełkami w roli głównej. Kanapki z kiełkami „na lekko”, a może kolorowy omlet na początek dnia? Kiedy w porze lunchu złapie nas głód, sięgnijmy po sałatkę. Z kiełkami lucerny i z oliwkami czy z kiełków słonecznika z grillowanym kurczakiem? Na brak różnorodności nikt nie będzie mógł narzekać. W porze obiadowej postawmy na aromatyczne curry indyjskie z dodatkiem kiełków. Miłośnicy azjatyckich smaków docenią wieprzowinę stir fried z kiełkami fasolki mung. Gdy podczas przygotowania kolacji dopadnie nas brak kulinarnego natchnienia, stwórzmy zabawne, kolorowe kanapki, do których zrobienia można zaangażować całą rodzinę. I w tym przypadku nie rezygnujemy z kiełków! Trudno będzie znaleźć osoby, które nadal będą wątpić we wszechstronność roślinnego przysmaku. Smacznego!

powrót do góry

Dla zdrowia!

Kiełki powinny znaleźć się w naszym jadłospisie nie tylko podczas przesilenia wiosennego, ale przez cały rok. W czasie kiełkowania w nasionach wytwarzają się enzymy, które przetwarzają zgromadzone przez roślinę substancje odżywcze, tak aby nasz organizm mógł je w pełni przyswoić. Choć kiełki są z wyglądu niepozorne, to ich wartość pod względem składników mineralnych jest naprawdę imponująca. Znajdziemy w nich witaminy z grupy B – odpowiedzialne za właściwe działanie układu nerwowego. To także świetne źródło witaminy C, niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Spożywając kiełki przyswajamy witaminę E, dzięki której łatwiej będzie chronić komórki przed stresem oksydacyjnym. Na kiełki zwróćmy uwagę także ze względu na obecność witaminy K – przyczynia się ona do prawidłowego krzepnięcia krwi, wspiera zarazem zdrowie kości.

powrót do góry

Jak się za to zabrać?

Przygotowaliśmy krótką ściągę dla wszystkich szukających odpowiedzi na pytanie: jak wyhodować kiełki? To proste! Wybrane przez siebie nasiona przepłucz w zimnej wodzie, następnie włóż do filiżanki lub salaterki i zalej wodą większą część naczynia. Pozostaw je na kilka bądź kilkanaście godzin. Kiedy nasiona spęcznieją, odcedź je i pozostaw na sitku, ligninie lub w kiełkownicy, regularnie dostarczając im wody. Do prawidłowego wzrostu nasiona potrzebują temperatury około 18-21ºC. Sam proces kiełkowania trwa od 2 do 7 dni. Wszystko zależy od rodzaju nasion. Po tym czasie możesz zajadać się pysznymi kiełkami!

powrót do góry

Komentarze (0)

Sprawdź nasze przepisy

  • Łosoś gotowany na parze w warzywach

    Łosoś gotowany na parze w warzywach

    ULUBIONY!
    316
    osoba dodała do listy ulubionych
    30''
    2
  • Zielona zupa

    Zielona zupa

    ULUBIONY!
    441
    osoba dodała do listy ulubionych
    30''
    2
  • Sałatka grecka z sałatą lodową

    Sałatka grecka z sałatą lodową

    ULUBIONY!
    535
    osoba dodała do listy ulubionych
    15''
    4
  • Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkami

    Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkami

    ULUBIONY!
    274
    osoba dodała do listy ulubionych
    15''
    4
  • Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą

    Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą

    ULUBIONY!
    235
    osoba dodała do listy ulubionych
    15''
    4
  • Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni

    Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni

    ULUBIONY!
    93
    osoba dodała do listy ulubionych
    45''
    4
  • Sałatka z dyni i cieciorki

    Sałatka z dyni i cieciorki

    ULUBIONY!
    17
    osoba dodała do listy ulubionych
    30''
    4
  • Włoska sałatka z makaronu

    Włoska sałatka z makaronu

    ULUBIONY!
    29
    osoba dodała do listy ulubionych
    30''
    4
  • Szybka zupa z soczewicy

    Szybka zupa z soczewicy

    ULUBIONY!
    76
    osoba dodała do listy ulubionych
    30''
    4
  • Boczniaki z sosem sojowym

    Boczniaki z sosem sojowym

    ULUBIONY!
    0
    osoba dodała do listy ulubionych
    15''
    4
KnorrKasiaHellmann'sRama
Algida
Lipton
Cartedor
KontaktRegulaminPolityka prywatnościPolityka plików cookieMapa witryny
Właśnie ktoś wyświetla ten przepis:
Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem
  • 30 minut
  • Łatwe
  • 4 osoby