Dla zdrowia!
Czy będziemy tańczyć z radości po skosztowaniu grzybów maitake? Bardzo możliwe! Zwłaszcza gdy uświadomimy sobie, że są dobrym źródłem witaminy D, która pomaga w utrzymaniu zdrowych mięśni, kości i zębów. Sprzyja wchłanianiu fosforu i panowaniu nad właściwym poziomem wapnia we krwi. Bierze udział w procesie podziału komórek, wspiera także układ odpornościowy. Dodać można już tylko jedno: grzybobranie czas zacząć!
powrót do góryCzy wiesz, że?
- Grzybów maitake nie uważa się za rośliny, ponieważ nie przeprowadzają procesu fotosyntezy. Specjalnie dla nich pod względem botanicznym wyróżniono osobne królestwo grzybów.
- Maitake pochodzą z Japonii, w której panują najbardziej optymalne warunki do ich hodowli. Dużą popularnością cieszą się w Chinach. Pojawiają się w lasach strefy umiarkowanej – przede wszystkim w Azji i Europie. Rzadziej spotyka się je na wschodnich terenach Ameryki Północnej.
- Trudno jest trafić na rosnące dziko grzyby maitake, więc większość jadalnych egzemplarzy pochodzi z hodowli.
- Żagwica listkowata najczęściej rozwija się na pniach i przy korzeniach drzew liściastych – dębów, buków, kasztanowców, klonów, wiązów.
- Grzyby maitake tworzą duże skupiska, ich pofalowane kapelusze najczęściej przybierają szarobrązową barwę. Zbiory przypadają na wrzesień i październik.
- W Japonii drugą nazwę żagwicy listkowatej, czyli „maitake”, tłumaczy się jako tańczący grzyb. Istnieją dwa sposoby wytłumaczenia tego pojęcia. Z jednej strony nawiązuje to do kształtu maitake. Z drugiej funkcjonuje legenda, według której grzybiarze znajdujący cenną żagwicę mieli tańczyć ze szczęścia.
Z czym to się je?
Z żagwicą listkowatą powinni zapoznać się wszyscy amatorzy grzybów. Wygląda bardzo dekoracyjnie, a do tego jest niezwykle smaczna. Posiada delikatną, pierzastą konsystencję, ale bogactwo jej smaku może nas zaskoczyć. Wyróżnia się intensywną, torfową pikantnością, dzięki czemu można potraktować ją jako oryginalną przyprawę i dodatek, który nie pozostanie bez wpływu na całokształt potrawy.
Dzięki wyodrębnionemu stosunkowo niedawno smakowi umami maitake będą doskonałym uzupełnieniem wegetariańskich i wegańskich jadłospisów. Nie należy jednak kojarzyć ich tylko z kuchnią roślinną. Z mięsnymi dodatkami współgrają tak samo dobrze. Możemy włączyć je do posiłków po upieczeniu i grillowaniu w folii lub duszeniu z oliwą z oliwek. Żagwica listkowata z pewnością nie przysporzy kłopotów w obsłudze i dotyczy to również kucharzy, którzy będą mieli z nim do czynienia po raz pierwszy.
Maitake nadają się znakomicie do zrobienia pulchnych i wyrazistych w smaku kotlecików. Do masy grzybowej warto dodać odrobinę bułki tartej lub czerstwego pieczywa, jajko, kaszę mannę lub otręby oraz świeżą natkę pietruszki i koperek. Dzięki żagwicy listkowatej odświeżymy przepis na klasyczne pulpety. Grzybowe mogą z powodzeniem stanowić poważną konkurencję dla mięsnych. Podawajmy je z ulubionym sosem – pomidorowym, koperkowym, curry. Dla fanów mięsnych smaków polecamy sos pieczeniowy.
Grzyby maitake bardzo dobrze łączą się z daniami jajecznymi. Spróbujmy ich jako dodatku do jajecznicy – szybko zauważymy różnicę w pełniejszym smaku niż w przypadku dobrze znanych pieczarek. Umieśćmy je w omlecie razem z innymi, warzywnymi produktami. Smakują świetnie we włoskiej wersji tej potrawy – frittata zamienia jajka z produktu śniadaniowego w apetyczny lunch lub kolację. Żagwicę listkowatą możemy wykorzystać jako oryginalny składnik wytrawnej tarty podawanej na kruchym spodzie. Jeśli chodzi o dodatki, możemy użyć boczku albo szynki parmeńskiej. Ser będzie tu nieodzowny – polecamy parmezan o równie wyraźnym charakterze. Możemy wymienić go na cheddar lub grana padano. Do sosu, którym pokryjemy nasz wypiek, potrzebne będą jogurt naturalny lub śmietana oraz jajka. Warto zaopatrzyć się w liść laurowy, ziele angielskie i czosnek.
Skoro smaczny grzyb wywodzi się z Azji, pomysłów na jego zastosowanie szukajmy również w tej części świata. Można je spotkać w składzie przepisów na dania stir-fry, w których żagwica listkowata łączona jest np. z polędwiczką wieprzową i kapustą pak choi. W przypadku grzybów maitake nie musimy martwić się o to, że pod wpływem wysokiej temperatury stracą swoją atrakcyjną strukturę i chrupkość. Będą tworzyć udane kompozycje z jarmużem, sałatą rzymską, owocami morza, rybami i wołowiną. Pamiętajmy o tym, przygotowując rozmaite potrawki, gulasze i dania makaronowe, w których grzyb odnajduje się znakomicie.
powrót do góry
Komentarze (0)