Pinsa - co to jest? Czym różni się od pizzy?

Pinsa romana to włoski przysmak, który obecnie przeżywa swoją drugą młodość. Coraz częściej pojawia się na sklepowych półkach, a także widnieje w menu popularnych restauracji. Co to pinsa? Czym przypomina pizzę? Jeżeli chcecie zostać specjalistami od włoskich wypieków, to koniecznie zostańcie z nami. Zdradzamy wszystkie tajniki na temat pinsy i jej pochodzenia. Zapraszamy!

Pinsa – co to za przysmak?

Jedni nazywają ją kuzynką pizzy, inni plackiem z dodatkami. Pinsa – co to jest? Pod tym określeniem kryje się włoski wypiek pszenny na bazie trzech rodzajów mąk oraz oliwy. Kształt pinsy jest owalny, a jej powierzchnia wypełniona dodatkami: serem, pomidorami, szynkami czy warzywami. Co ważne, ciasto na ten wypiek wyrasta dość długo, ponieważ od 48 do 72 godzin. Cierpliwość w tym przypadku popłaca, ponieważ rezultaty są naprawdę wyśmienite. Wyrośnięte ciasto doskonale się rozciąga, co zainspirowało twórców receptury tego włoskiego specjału do wymyślenia nazwy. Słowo pinsa pochodzi od łacińskiego „pinsere”, czyli „rozciągać”. Kto wymyślił ten rzymski specjał? Poznajcie lepiej historię pinsy.

Pochodzenie i historia pinsy

Wiecie już co to pinsa, więc teraz poznajcie historię powstania tego włoskiego specjału. Kiedy powstał? Możecie być zaskoczeni, ale pinsa to naprawdę wiekowy specjał, który cieszył podniebienia już w czasach starożytnego Rzymu! Ten owalny placek służył za pożywienie najbiedniejszych mieszkańców, ponieważ zrobienie go nie wiązało się z dużymi kosztami, a gotowe danie syciło i dodawało energii mężczyznom pracującym fizycznie. Później pinsa zniknęła na wiele lat z jadłospisów Włochów, lecz od dwudziestu lat przeżywa swoją drugą młodość. Wszystko za sprawą Corrado di Marco, który w 2001 odkrył stare receptury swojego dziadka i stworzył idealny przepis na pinsę. Obecnie możemy skosztować ten włoski placek na ulicach Rzymu i w restauracjach na całym świecie.

Pinsa a pizza – czym się różnią?

Chociaż pinsa określana jest kuzynką pizzy, to możemy wymienić kilka zauważalnych różnic między tymi specjałami. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na czas wyrastania ciasta. W przypadku pizzy 2 godziny powinny załatwić sprawę, jednak nie możemy powiedzieć tego samego o pinsie. Ciasto na ten rzymski specjał wyrasta od 48 do 72 godzin. Osoby, które wolą szybkie rozwiązania w kuchni, zdecydowanie powinny wybrać przygotowanie pizzy. Co jeszcze różni te włoskie przysmaki? Ciasto na pinsę jest znacznie lżejsze od bazy na pizzę, a co za tym idzie, jest również mniej kaloryczne. Ostatnia różnica dotyczy przygotowania tych dwóch specjałów. Ciasto na pinsę rozciągamy, a ciasto na pizzę podrzucamy.

Nasze przepisy na włoskie przysmaki

Wiecie już, co to jest pinsa, więc teraz wykorzystajcie nową wiedzę w kuchni. Sprawdźcie nasze receptury, które pozwolą Wam przyrządzić wieczór w iście włoskim stylu. Powodzenia i smacznego!

Czym posmarować pyszną pinsę? Włoski sos pomidorowy będzie prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Przyrządźcie go według naszego przepisu, a efekty Was zachwycą!

Nie ma to jak domowa pizza, która zachwyca idealnie wyrośniętym ciastem i dodatkami. Spróbujcie przepisu i cieszcie się tym znakomitym smakiem. A dla fanów klasycznych receptur polecamy pizzę sycylijską. Pycha!

Na koniec coś dla zwolenników warzywnych alternatyw, czyli włoska sałatka makaronowa, którą możecie zaserwować w towarzystwie pinsy na spotkaniu ze znajomymi. Smacznego!