Dla zdrowia!
Szczypiorek to długie, wąskie łodygi, puste w środku. Tak się tylko wydaje! Witaminowy alfabet jest w jego przypadku naprawdę długi. Zaskakuje dużą zawartością witaminy C, która nie tylko wspiera odporność, ale także pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych i produkcji kolagenu, a razem z witaminą E wspomaga ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Z pewnością nie można przeoczyć znakomitego wpływu potasu na utrzymanie ciśnienia krwi na właściwym poziomie oraz sprawnego działania mięśni. O ich dobrą kondycję zadbają także magnez i wapń. Pierwszy z nich dodatkowo pomaga pozbyć się uczucia zmęczenia, a drugi sprzyja zdrowiu kości oraz zębów.
powrót do góryZainspiruj się!
Gotowanie z użyciem szczypiorku zamieni się z obowiązku w dużą przyjemność. Wspólne zrobienie placków Jasia i Małgosi to frajda dla całej rodziny. Kto wie, może odkryjemy kulinarne talenty naszych pociech? Przygotowany własnoręcznie posiłek każdemu smakuje dużo bardziej. Skoro już o rozrywce mowa, to w letnie popołudnie zaprośmy gości do ogrodu. Zamiast spędzać długie godziny w kuchni, rozpalmy grilla! Szaszłyki z sałatką posypane szczypiorkiem nikogo nie zostawią z pustym brzuchem. Rozmowy przy stole tak nas pochłonęły, że danie wystygło? Nie szkodzi, szaszłyki sprawdzą się jako przekąska na zimno. Do mięsa i warzyw dodajmy dip camembert – o nim będzie głośno.
Nic nie stoi na przeszkodzie, by ze swojskim szczypiorem wybrać się w kulinarną podróż po Azji. W końcu stamtąd się wywodzi. Poznajmy go od najlepszej strony – przepis na chińską zupę z kurczakiem zawróci w głowie liczbą składników i orientalnych przypraw. Curry z krewetkami i dynią prosto z Tajlandii ze swoją kremową konsystencją i delikatnym smakiem będzie odpowiednie dla osób, które dopiero poznają azjatyckie smaki. Na ekstrawagancję przyjdzie jeszcze czas. Pomysłowa zupa pieczarkowa z ciemnym piwem i z dodatkiem szczypioru może zaskoczyć nawet te osoby, które odkrywaniem nowych smaków i połączeń zajmują się od lat. Za sprawą szczypiorku ze zwykłych składników wyczarujemy kulinarne arcydzieła.
powrót do góryCzy wiesz, że?
- W szczypiorku jadalne jest wszystko, nie tylko zielone liście. Fioletowe kwiaty o kulistym kształcie wzbogacą warzywną sałatkę. Rozkwitają między majem a sierpniem. Drobno posiekane bulwy znajdą swoje miejsce w tradycyjnej francuskiej zupie vichyssoise, sosach i dipach. Nic się nie zmarnuje!
- Szczypior nie nadaje się do długiego przechowywania. Jeśli nie zostanie zużyty od razu, powinniśmy umieścić go w lodówce, ale maksymalnie na kilka dni. Nieświeży szczypior można rozpoznać po opadających łodyżkach i śliskich liściach.
- Szczypiorek jest odporny na niesprzyjające temperatury, nie wymarza zimą. Toleruje większość gleb, a wzrost rozpoczyna bardzo wcześnie, bo nawet pod koniec lutego. Nic dziwnego, że jest jedną z pierwszych nowalijek, na które wielu z nas czeka przez całą zimę.
- Mimo że szczypior cieszy się popularnością jak świat długi i szeroki, jego uprawa jest najbardziej rozpowszechniona w Niemczech, Wielkiej Brytanii, Skandynawii i Chinach.
Z czym to się je?
Szczypior używany jest jako dodatek do wielu potraw, zwłaszcza w czasie Wielkanocy. Z wyglądu niepozorny, nie ma znaków szczególnych. Bardzo dobrze komponuje się z ogromną liczbą produktów. Uniwersalność to jeden z jego głównych atutów. Potencjał szczypioru został odkryty w Chinach około 4000 lat temu. Trudno jednak jednoznacznie kojarzyć go z daniami typowo azjatyckimi, ponieważ szczypior rozpowszechnił się także w Europie oraz Ameryce Północnej. Delikatny, lecz charakterystyczny smak i jedyny w swoim rodzaju aromat. To cechy, które czynią z pozornie zwykłych, zielonych liści niezbędne zwieńczenie potraw. Szczypior nadaje charakteru i dobrego smaku. W czasie zakupów zwracajmy uwagę na jego wygląd. Dojrzały szczypiorek wyróżnia się długimi, jędrnymi liśćmi i wyraźnym zapachem. Do krojenia używajmy noży ze stali nierdzewnej. Co dalej? Wszystko zależy od kulinarnych upodobań i fantazji kucharza.
Liczba możliwych kombinacji ze szczypiorkiem jest ogromna. Łączmy go z cytryną, pietruszką, czosnkiem, olejem sezamowym, estragonem, papryczką chili, imbirem, sosem sojowym… Z dodatkiem szczypioru będziemy mieć duże szanse na sprostanie oczekiwaniom najbardziej wybrednych smakoszy. Rzodkiewka, zielony ogórek, twaróg i świeży szczypior – nie potrzeba innego pomysłu na śniadanie. Dania na ciepło też wchodzą w grę. Jajecznica, omlet, a może jajeczne muffiny? Szczypiorek przełamie dobrze znane smaki. Należy dodawać go pod koniec przygotowania, by zachował wszystkie wartości odżywcze i prezentował się jako atrakcyjna dekoracja.
Przez setki lat szczypior przebył daleką drogę, co zaowocowało niezliczoną ilością przepisów na jego wykorzystanie – nie tylko w porze śniadania. Nie ma warzywa, z którym jego smak by nie współgrał, więc dodawajmy go ulubionych sałatek. Bardziej skomplikowane dania też zyskają na obecności szczypiorku. Jest odpowiedni do zup (koniecznie wypróbujmy zestawienia z chłodnikiem!), gulaszów, sosów, mięs, ryb, placków ziemniaczanych. W Chinach szczypior to popularny składnik farszu pierogów i wyśmienita ozdoba smażonych warzyw, makaronu, ryżu i grillowanego mięsa.
Niewiele osób wie, że w kuchni doskonale sprawdzi się w postaci suszonej. Najlepiej dodawać go w czasie gotowania do zup i przetworów. Posłuży też do skomponowania własnej mieszanki ziołowej.
powrót do góry
Komentarze (0)