Dla zdrowia!

Cząber jest nazywany fasolowym zielem nie tylko dlatego, że świetnie się z fasolą komponuje na talerzu, lecz także przez wzgląd na to, że ogrodnicy umieszczają je w ogrodach obok siebie. Zioło skutecznie odstrasza szkodniki, zwłaszcza mszyce, ale ma w sobie coś jeszcze… Duża zawartość olejku eterycznego sprawia, że cząber odnajduje się także w przemyśle kosmetycznym – w mydłach i pastach do zębów. Świeżo, czysto i smacznie? To musi być cząber!
powrót do góryZainspiruj się!

W przeszłości był uważany za afrodyzjak, lecz na tego typu działanie nie ma jednoznacznych dowodów. Nic nie szkodzi! Bez wątpienia poczujemy do cząbru miętę od pierwszej szczypty. Przypadek? W żadnym razie – to ogrodowe zioło jest z miętą spokrewnione, co wyczują bardziej uważni kucharze. Skoro już o aromatach mowa, to w dwóch światach fasoli znajdziemy ich całe mnóstwo. Jedna zupa, dwa rodzaje fasoli i obiad dla czterech osób gotowy w kwadrans! Jeśli planujesz posiłek dla większej liczby głodomorów, tylko przepis na fasolkę po bretońsku z kiełbasą może cię uratować. Pamiętaj, że bez fasolowego ziela się nie obejdzie! Nie żałuj dla niego miejsca w domowym zielniku na balkonie, bo bób z kurkami będzie na tapecie przez cały sezon.
Wielu z nas zadaje sobie pytanie, czy ......... jedzenie może być smaczne? Po skosztowaniu kurczaka z farszem z kaszy, mixem sałat z pestkami dyni i pomidorem na długo odstawisz hamburgery i chipsy. Cząber niczym mistrz metamorfoz z każdego dania zrobi apetyczny kąsek. Nagle okaże się, że nawet prosta sałatka z makaronu ryżowego z kurczakiem wędzonym świetnie sprawdzi się na proszonej kolacji. Chcesz zabłysnąć nieco bardziej? Przepis na kofty z sosem jogurtowym zrobi z ciebie gwiazdę wieczoru.
powrót do góry
Czy wiesz, że?

- Cząber pochodzi znad Morza Śródziemnego. Jednak tam zrobiło się dla niego zbyt ciasno! Obecnie spotkamy go także w Ameryce Północnej, Europie Środkowej, południowo-zachodniej Azji i południowej Afryce. Ogrodowy obieżyświat!
- Wśród imion cząbru łatwo się pogubić. Jeśli zobaczymy nazwy takie jak satureja, fasolowe ziele, cząberek czy dziecięlina, możemy być pewni, że chodzi o cząber.
- Cząber był znany w starożytnym Rzymie za czasów Juliusza Cezara. Poświęcano mu sporo grządek w średniowiecznych przyklasztornych ogródkach.
- Oprócz ogrodowej odmiany bardzo popularny jest cząber górski, zwany też zimowym. Jego suszone liście wchodzą w skład tradycyjnej bułgarskiej przyprawy o nazwie czubryca. Posiada bardzo uniwersalne zastosowanie – od sałatek, przez sery, po dania warzywne i potrawy z fasoli.
Zainspiruj się!

Zanim do Europy zaczęły docierać aromatyczne przyprawy z zamorskich podróży nowożytnych odkrywców, cząber był symbolem smacznej i różnorodnej kuchni. Żadne dodatki do potraw nie mogły się z nim równać! Kto by przypuszczał, że to właśnie czarny pieprz zepchnie cząber na margines. Na szczęście powoli zaczyna wracać do gry. W czasach kiedy uprawa własnego zielnika staje się powszechnym trendem, coraz częściej pojawia się na naszych talerzach. Nie trzeba być ogrodnikiem, by mieć własny cząber ogrodowy. Można go uprawiać nawet na parapecie!
Dlaczego warto mieć go zawsze pod ręką? Wyrazisty, pikantny smak cząbru dodaje charakteru łagodnym składnikom i daniom bez wyrazu. Wydobywa z nich to, co najlepsze, ale nie dominuje. Partner idealny! Jajecznica i omlet urosną w tak zacnym towarzystwie do rangi potraw wyjątkowo stylowych. Jego temperament sprawia, że świetnie pasuje do dań na ciepło. Warzywno-mięsne zapiekanki dzięki niemu będą pachnieć letnim ogrodem. Upatrzył sobie zwłaszcza zielone warzywa! Rozgrzewający gulasz, zupa z dyni albo klasyczna pomidorówka z dodatkiem cząbru to idealne remedium na zimowe smutki.
Warto o nim pamiętać, gdy mamy chrapkę na kapuśniak, a właściwie na kapustę w dowolnej postaci. Wyczekiwany przez całą zimę świeży bób nie powinien się pokazywać na stole bez cząbru. Leśne grzyby i dziczyzna także świetnie się z nim komponują. Pachnące rekordy bije w połączeniu z majerankiem i tymiankiem. Takie trio to dodatek idealny do tłustych mięsiw – wieprzowiny i baraniny. Cząber pracuje na pełen etat przy produkcji ostrego salami. Na szczęście nie ma umowy na wyłączność! Ceni sobie pracę zespołową, zwłaszcza w mieszance ziół prowansalskich. Klimat południowej Francji z łatwością przeniknie do pieczonych ryb i drobiu. Prowansja lawendą stoi. A czym stoją zioła prowansalskie? Oczywiście, że cząbrem!
powrót do góry
Komentarze (0)