Dla zdrowia!
Miód rzepakowy może przydać się nie tylko w dbaniu o przyjemność naszych kubków smakowych, ale także o urodę.
Suche, spierzchnięte usta? Regularne, zewnętrzne stosowanie miodu może skutecznie pomóc w pozbyciu się tego problemu. Podobnie wykazuje działanie regenerujące, wspierając gojenie się ran. Dobrze jest stosować go w przypadku drobnych oparzeń dla uniknięcia nieprzyjemnych pęcherzy.
Wystarczy wymieszać miód rzepakowy z niewielką ilością oliwy, by uzyskać naturalną maseczkę do nałożenia na twarz. Prosty zabieg pomoże nam w staraniach o odżywioną, promienną cerę. Jego właściwości przydadzą się do walki z szorstkością dłoni i suchymi włosami. Często bywa używany do relaksacyjnego masażu. Powszechnie dostępny w Polsce miód rzepakowy jest produktem zdecydowanie godnym uwagi.
powrót do góry
Zainspiruj się!
Pieczony boczek z dodatkiem miodu rzepakowego uszczęśliwi każdego miłośnika mięsnych specjałów. Sekretem tej potrawy jest nie tylko mięso, ale także umiejętnie dobrane dodatki. Zioła i przyprawy będą fantastycznie komponować się ze słodyczą miodu i jabłek. Owocowe połączenia sprawdzą się w udkach teriyaki z ananasem, którym nie brakuje orientalnego charakteru. W tym klimacie chętnie pozostaniemy na dłużej za sprawą wołowiny z patelni z grzybami shitake. Udanym zwieńczeniem kulinarnej podróży okaże się smażony kurczak z warzywami z woka, który jest idealną propozycją dla wszystkich, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem. Apetyczne rezultaty zachęcają do kolejnych kulinarnych eksperymentów.
Nie zapominajmy o tym, że miód rzepakowy bardzo dobrze podkreśla smak rybnych dań. Sprawdzimy go, przygotowując sandacza pieczonego, ziemniaki, surówkę z kapusty włoskiej z czerwoną fasolą. Oto przepis na obiad kompletny – nic dodać, nic ująć. Po wykorzystaniu tak wyśmienitych produktów użycie pospolitej kiełbasy wydaje się nudne? Nie, jeśli przyrządzimy currywurst z charakterystyczną przyprawą, szalotką i oczywiście, miodem rzepakowym.
powrót do góryCzy wiesz, że?
- Jest jednym z pierwszych, wiosennych gatunków miodu. Z tego względu zakup miodu rzepakowego najlepiej zaplanować na maj i czerwiec.
- Miód rzepakowy to odmiana, w przypadku której proces krystalizacji przebiega najszybciej. Wynika to z wysokiej zawartości glukozy w składzie i stosunkowo niewielkiej ilości wody.
- Ta specyficzna właściwość wpłynęła na dużą popularność miodu rzepakowego kremowanego. Przygotowuje się go poprzez długotrwałe mieszanie miodu, kiedy jest jeszcze w stanie płynnym. Trwa to aż do momentu krystalizacji. Dzięki temu zabiegowi gotowy produkt zyskuje kremową konsystencję, która znacznie ułatwia jego użycie, a przede wszystkim rozsmarowywanie na kanapkach i grzankach.
- Powinien być przechowywany w suchym, zaciemnionym i chłodnym miejscu.
- W produkcji miodu wykorzystywany jest nektar pochodzący z żółtych, drobnych kwiatów rzepaku. Roślina kwitnie przede wszystkim wiosną. Możliwe jest późniejsze wysiewanie rzepaku, który zakwita w czerwcu i lipcu. Dzięki temu nektar może być zbierany przez pszczoły dwa razy w ciągu jednego sezonu.
- Rzepak jest rośliną występującą jedynie w uprawie. Wykorzystuje się go również do produkcji oleju rzepakowego, nazywanego oliwą północy.
- Łyżkę lub naczynie, których używamy do nakładania i odmierzania miodu, poleca się posmarować niewielką ilością oleju lub masła. Unikniemy w ten sposób przyklejania się do nich lepkiego produktu.
Z czym to się je?
W stanie płynnym miód rzepakowy charakteryzuje się jasną, słomkową barwą. Bardzo szybko ulega naturalnemu procesowi krystalizacji (czasem trwa tylko kilka dni od czasu zbiorów), który zmienia jego wygląd. Barwa miodu rzepakowego staje się kremowa, niemalże biała. Zamiast płynnej konsystencji mamy do czynienia z artykułem stosunkowo twardym. Nikogo nie powinno to jednak zniechęcać. Łagodny miód rzepakowy jest jednym z najbardziej uniwersalnych pszczelich produktów. Posiada delikatny zapach kwiatów rzepaku, który z czasem traci na sile. Miód rzepakowy zaliczany jest do najsłodszych miodów, więc z pewnością przypadnie do gustu większości osób, które zasiądą przy naszym stole.
Pomysłów na miodowe przysmaki prędko nam nie zabraknie. Dodawane miodu rzepakowego do ciepłych (ale nie gorących) napojów – herbaty, mleka, wody z cytryną – to już klasyka miodowych zastosowań. Wspaniale smakuje na kanapkach, nawet tych najprostszych, w których jedynymi składnikami są miód rzepakowy oraz masło. Nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie wprowadzili do tej kulinarnej pozycji trochę apetycznego zamieszania. Miód rzepakowy świetnie łączy się ze swojskim twarogiem. Odrobinę elegancji do codziennych posiłków wprowadzimy, łącząc go z serkiem mascarpone. Do tego kilka orzechów włoskich i niebanalne śniadanie gotowe. Drobno posiekane migdały z kilkoma łyżkami miodu pozwolą nam na stworzenie wybornej pasty do pieczywa. Nie miejmy żadnych oporów, by z chleba zrobić grzanki, dodając do nich pokrojone w cienkie plasterki jabłka. Słodka, miodowa przekąska do zrobienia w dosłownie kilka minut.
Lubicie domowe przetwory? Myśleliście kiedyś, żeby do dżemu dodać odrobinę miodu rzepakowego? Jeśli nie, koniecznie powinniście spróbować. Miód rzepakowy sprawdza się bardzo dobrze jako dodatek do naleśników na słodko zarówno z owocami, jak i z białym serem. Mówiąc o słodkościach, trzeba pamiętać o wszelkiego rodzaju wypiekach. Miodowe ciasta i ciasteczka to prawdziwy rarytas. Miód rzepakowy o jasnym kolorze możemy dodawać także do kremów, które wykorzystamy w plackach i tortach. Makowiec i piernik z dodatkiem miodu rzepakowego będzie rozchodził się wśród znajomych jak świeże bułeczki. Pamiętajmy o karmelizujących właściwościach miodu – to za ich sprawą wypieki zyskają charakterystyczną, ciemniejszą barwę.
Miód rzepakowy wzbogaci smak nie tylko deserów. Łagodna słodycz w daniach wytrawnych to często coś, czego nam brakuje do uzyskania kompletnego, pysznego efektu. Rzepakowa odmiana miodu świetnie łączy się z dowolnymi przyprawami, nawet pikantnymi. Dodawajmy go razem z chili, curry, bazylią i oregano do mięsnych marynat. Skrzydełka z kurczaka z rusztu będą pachnieć i prezentować się obłędnie. Podobnie zresztą, jak karkówka, żeberka i szynka. Miód rzepakowy pod wpływem wysokiej temperatury karmelizuje się, tworząc smakowitą glazurę na kawałkach mięsa. Będzie aromatycznie i chrupiąco.
W marynatach i sosach miód rzepakowy bardzo dobrze współgra z musztardą. Wybierajmy jej ostrzejsze rodzaje – rosyjską, dijon, sarepską. Z tak znakomitym dodatkiem przygotujemy nawet popisowe śledzie. Sałatki warzywne zyskają upragnioną przez wielu kucharzy wyrazistość dzięki dressingowi z miodu rzepakowego, musztardy, pieprzu, soli i soku z cytryny.
powrót do góry
Komentarze (0)