Z czym to się je?

Pasternaka jedli wszyscy, dopóki polska kuchnia nie poznała włoszczyzny i ziemniaków. One przetrwały próbę czasu, a pasternak nie miał tyle szczęścia. Łudząco podobny do pietruszki, o dziwo nie zyskał tak wielkiej popularności. Na długo usunięty z powszechnego menu, na nowo buduje swoją potęgę. W dodatku nie powraca z niczym! Gruby, mięsisty, biały korzeń ma wiele do zaoferowania. Przede wszystkim słodkawy, nieco orzechowy smak. Zapachem przypomina marchewkę, z którą zresztą jest spokrewniony. Jego aromat nie jest tak silny, jak bliźniaczej pietruszki, lecz potrafi to przekuć w istotną zaletę. Może być używany nie tylko jako przyprawa, ale i samodzielne danie! Frytki z pasternaka niczym nie ustępują ziemniaczanym. Smażone dla tradycjonalistów, pieczone dla fanów bycia fit. Obiadowe purée też na ziemniakach się nie kończy. Pora ukrócić ich monopol w porze obiadowej! Pasternak starty na tarce o grubych oczkach z dodatkiem cebuli z łatwością zajmie miejsce lidera wśród warzywnych placuszków. Sos chrzanowy pasuje do nich jak ulał. Pasternak pokrojony w słupki lub talarki pozwoli obtoczyć się w jajku, bułce tartej i podsmażyć – złoty chłopak! Zupa z białego korzenia nie dość, że jest zdrowa, to także niezwykle sycąca.
Czy potrafi zadbać o fanów lekkich posiłków? W swojej działalności nie pomija nikogo! Może być spożywany na surowo, więc idealnie pasuje do surówek i sałatek. Wystarczy odrobina oliwy, orzechów włoskich, jabłek i rodzynek, by ten słodziak nie miał sobie równych. Gulasze i mięsno – warzywne potrawki chcą go mieć po swojej stronie! Ugotowany lub podsmażony pasternak w tegorocznej kampanii naprawdę się stara – z dodatkiem masła, gałki muszkatołowej i parmezanu stanowi zapowiedź przekąski w jasnych barwach! Czy desery to luka w jego programie wyborczym? Karmelizowany pasternak udowadnia, że naprawdę dobrze przygotował się do zdobycia powszechnego uznania!
powrót do góryCzy wiesz, że?

- Pochodzi z Europy i zachodnich regionów Azji. Na tym jednak nie poprzestaje! Zdążył na dobre zadomowić się w Kanadzie, Ameryce Południowej, Australii, Nowej Zelandii i częściowo w Afryce. Obywatel świata!
- Jego historia sięga starożytności. W trakcie wystawnych rzymskich biesiad białe warzywo podawano jako przystawkę. Jego celem było zaostrzenie apetytu ucztujących. Rzymianie wytwarzali również soki i wino z pasternaku.
- Na tych przyjemnościach nie poprzestawał. Dawniej był wykorzystywany także w gorzelnictwie i piwowarstwie. W produkcji pasternakowego piwa przodowali Irlandczycy.
- Dla Europejczyków był znakomitym źródłem cukru. Razem z miodem tworzył najsłodszy duet! Dopiero trzcina cukrowa zmusiła go do abdykacji.
- W XVI wieku pasternak traktowano jako doskonały materiał na paszę dla zwierząt gospodarskich. Coś w tym musiało być! Do dziś we Włoszech korzysta się z tego patentu. Żywią się nim przede wszystkim świnie, z których wytwarzana jest szynka parmeńska bardzo wysokiej jakości.
Zainspiruj się!

Pasternak na oko jest z pietruszką identyczny. Warto przyjrzeć się im dokładnie, bo zastosowaniem kulinarnym znacząco się różnią. Ugotowany korzeń jego siostry bliźniaczki zazwyczaj ląduje w warzywnych sałatkach, a większą uniwersalnością może pochwalić się natka. Z pasternakiem jest odwrotnie – korzeń daje perspektywy na różnorodne dania. Czas sprawdzić jego obietnice wyborcze w praktyce! Czy to na śniadanie, czy na lunch, czy na kolację, sałatka z pieczonymi warzywami smakuje tak samo dobrze. Dzięki zestawieniu z tuńczykiem i jajkiem, pasternak rozwiązuje problem burczenia w brzuchu. Zamiast kiełbasy wyborczej, proponuje przepis na rybę gotowaną w Wermucie. To jest dopiero zmiana na lepsze! Obiad idealny na co dzień i na specjalną okazję. Korzeń zapieczony z sosem beszamelowym to sprawnie przeprowadzona reforma w środowisku przekąsek na ciepło. Interesują Cię konkrety? Użyj go w zapiekance ziemniaczano - cebulowej – prosta receptura, jasne warunki i całe popołudnie masz wolne! Obiad nie może odbyć się bez zupy? Spokojnie, pasternak nie planuje żadnych cięć! W jego planach znajdziesz przepis na zupę serowo - warzywną. Nie zapomnij zaprosić go na pokład!
powrót do góryDla zdrowia!

Mimo że słodki z niego typ, koalicja z pasternakiem nie wpłynie negatywnie na figurę. Co prawda zawiera sporo węglowodanów – ok.15 gramów w 100-gramowej porcji, lecz nieduża ilość kalorii to rekompensuje. Z kolei wysoka zawartość błonnika zapewnia uczucie sytości i reguluje trawienie.
Co wyróżnia to zapomniane warzywo na tle konkurencji? Związki kumarynowe! Nie słyszy się o nich często, więc tym bardziej należy z nich korzystać, gdy tylko nadarzy się okazja. To między innymi za ich sprawą pasternak charakteryzuje się dobroczynnym działaniem na cały układ krążenia.
powrót do góryInne

Nadeszła pora wyborów. Jak dokonać tego właściwego, skoro pasternak i pietruszka są jak dwie krople wody? Istnieją między nimi subtelne różnice. Najłatwiej zauważyć je w ogrodzie. On kwitnie na żółto, ona na biało. Natkę pietruszki większość kucharzy dobrze zna. Liście pasternaka są zdecydowanie większe, bardziej rozłożyste i pokryte charakterystycznymi włoskami. Co ważne – nie nadają się do jedzenia!
Nie każdy cieszy się własną grządką i nie każdy ma zacięcie ogrodnika. Uff! Na szczęście mamy sposoby, by rozpoznać pasternak nawet w warzywniaku. Jego korzeń jest bardziej miękki i zaokrąglony w górnej części. Mało wyraźny trop? Najlepiej będzie zerknąć na górną część warzywa – w miejsce, z którego wyrasta natka. Nasz bohater posiada tam okrągłe wgłębienie z ciemną obwódką. To punkt decydujący – o pomyłce nie ma mowy!
powrót do góry
Komentarze (0)